gijsvisser81

wie schrijft die blijft

Voorspelling Eredivisie 2015-2016

Voor de derde achtereenvolgende keer waag ik me aan een voorspelling van de eindstand van de eredivisie. Eerlijk gezegd leeft het nieuwe seizoen bij mij nog niet zo, waardoor het kan zijn dat ik te weinig heb meegekregen van de voorbereiding van diverse clubs om een goede voorspelling te doen. Maar misschien dek ik me hiermee bij voorbaat wel in. Want hoewel de strijd om de titel net zoals vorig seizoen tussen PSV en Ajax zal gaan, is de rest  aan elkaar gewaagd, waardoor het spannend zal worden. Voor het tweede seizoen op rij verwelkomt de hoogste vaderlandse competitie drie nieuwkomers: NEC werd met een (doel)puntenrecord kampioen van de Jupiler League, Roda JC schakelde Emmen en NAC Breda uit, waardoor de Limburgers al na een seizoen terug zijn op het hoogste niveau. Het meest verrassend was toch wel de terugkeer van De Graafschap, waar velen hadden gehoopt op (of gevreesd voor, vanwege de matige ambiance) Eindhoven. Deze drie clubs zullen samen met Excelsior, Heracles Almelo, ADO Den Haag en misschien ook wel Cambuur gaan uitmaken wie er gaat degraderen, en nacompetitie gaat spelen. PSV en Ajax hebben hopelijk lang Europese verplichtingen, wat misschien Feyenoord wel tot een outsider maakt, hoewel het uiteraard beschamend is dat de Rotterdammers zich dit jaar volledig op de competitie en de beker kunnen gaan richten.

1. PSV

Landskampioen PSV verloor topscorer Depay aan Van Gaals Manchester United. Wijnaldum vertrok naar Newcastle en Jeffrey Bruma zal het centraal achterin voortaan zonder zijn mattie Karim Re-kik-kik moeten doen. PSV haalde onder meer Davy Pröpper van Vitesse, een Belg uit Qatar (Maxime Lestienne) en na lang touwtrekken het Uruguayaanse talent Gaston Pereiro. Wederom lijkt het daarom voor Luciano Narsingh moeilijk te worden om eindelijk eens echt door te breken. Mijn advies: vertrek naar een andere Nederlandse club, zoals Feyenoord of Vitesse en speel je daar in de kijker. Voor de Nederlandse competitie heeft PSV een meer dan waardige selectie. Het is te hopen dat de Eindhovenaren er in de Champions League niet met de pet naar zullen gooien, zoals in de voorgaande jaren in de Europa League wel meerdere keren gebeurde. De club zit in pot 1, waardoor het met een gunstige loting zomaar mogelijk is om Europees te overwinteren.

2. Ajax

Ajax moest al vroeg aan de bak, in de tweede voorronde van de Champions League tegen Rapid Wien. De eerste helft tegen de Oostenrijkers liet zien dat de Amsterdammers aanvallend gezien best aardig kunnen voetballen. De tweede helft toonde maar weer eens dat Ajax ook dit seizoen defensief kwetsbaar is. Wederom lagen er enkele Veltmannetjes aan de basis van de Weense tegentreffers, waardoor wat mij betreft John Heitinga een kans in de basis verdient, naast de zich goed ontwikkelende Jairo Riedewald. Gudelj lijkt het niveau aan te kunnen, en ook Sinkgraven is ogenschijnlijk goed uit de voorbereiding gekomen. Zeker als Ajax erin slaagt het hoofdtoernooi van de Champions League te halen, zal het in de competitie allemaal niet genoeg zijn voor de titel. Maar misschien wil Frank de Boer dit seizoen stiekem eindelijk wel eens de beker winnen, om daarna naar een leuke buitenlandse club te vertrekken.

3. Feyenoord

Dit jaar kreeg het Legioen zijn zin: verloren zoon Dirk Kuyt keerde na negen jaar terug en zal in zijn tweede periode hopen op een landstitel. Toch zal Feyenoord daarvoor tekortkomen. Met Kuyt, Vejinovic en Van der Heijden van Vitesse werden drie aardige spelers aangetrokken. Het zal echter niet genoeg zijn om het gemis van Jordy Clasie op het middenveld op te vangen. Omdat Kuyt waarschijnlijk niet in de spits zal gaan spelen, blijft Feyenoord hetzelfde probleem houden als vorig seizoen: Kazim-Richards viel vooral op door zijn lompheid in het strafschopgebied, en Anass Achabar zal waarschijnlijk te licht zijn voor het niveau. Daarom wordt er getrokken aan Michiel Kramer. Als de onervaren trainer Giovanni van Bronckhorst erin slaagt om er samen met Dirk Kuyt een goed team van te maken, kan er zomaar iets moois gaan gebeuren in Rotterdam-Zuid.

4. AZ

Ondanks het vertrek van meerdere basisspelers uit alle linies (keeper Esteban, verdedigers Hoedt en Simon Poulsen, middenvelder Gudelj en aanvaller Berghuis) zal AZ ook dit jaar weer lang meedoen om de bovenste plekken. Dat de betere spelers vertrekken overkomt AZ elk jaar, en elk jaar lijkt het weinig uit te maken. Misschien is Earnest Stewart volgend seizoen wel klaar voor een stap hopgerop. Vincent Janssen van Almere City zal de verrassing van dit seizoen worden, maar eerlijk gezegd twijfel ik of Jop van der Linden dit niveau aankan. Hij scoorde echter wel prompt zijn eerste Europese goal, tegen het Turkse Istanbul BB, net zoals Janssen. Assistent-trainer Van Basten vertrok, om dit keer bij het Nederlandse Elftal terug te keren als assistent.

5. FC Utrecht

Het elftal van FC Utrecht bleef zo goed als bij elkaar. Alleen Duplan vertrok naar ADO Den Haag. Daardoor, en het feit dat trainer Erik ten Hag er een goed ingespeeld 3-5-2-team van gaat maken, gaat FC Utrecht dit seizoen verrassen en als vijfde eindigen. Met Haller en Boymans heeft de club een droomvoorhoede. Ten Hag haalde twee Duitsers uit zijn periode bij Bayern naar Utrecht om zijn systeem te vervolmaken. Met Robbin Ruiter heeft de club een van de betere keepers van de eredivisie in huis, en ook de verdediging oogt niet slecht. Er komen ook steeds meer eigen talenten door: verdediger Hardeveld en middenvelder Ramselaar bieden enig tegenwicht aan het bonte palet van nationaliteiten in de Galgenwaard.

6. Vitesse

Elk jaar is het weer afwachten welke huurlingen er weer vanuit Londen naar Arnhem worden gestuurd. Dit jaar gaat het om aanvaller Isaiah Brown en drie middenvelders, waarvan met name de Serviër Pantic een grote toekomst wordt toegedicht. Verder werden er nog een Israëliër en een Zimbabwaan aangetrokken, waardoor alleen de Arnhemse verdediging in het Nederlands met elkaar kan communiceren. Smaakmaker Pröpper en de beste huurling van afgelopen seizoen – Bertrand Traoré vertrokken. Omdat Chelsea naar ik aanneem wel spelers aantrekt die kunnen voetballen ga ik ervan uit dat het geen houthakkers zijn die op Papendal zijn neergestreken. Al met al zal Vitesse een plaatsje lager eindigen dan vorig seizoen.

7. SC Heerenveen

Heerenveen kocht voor dit seizoen vooral Nederlands in: Lucas Bijker kwam over van de Friese rivaal Cambuur, linksback Cavlan van promovendus De Graafschap en middenvelder Van der Boomen van Jupiler League-verrassing Eindhoven. De meest prominente transfer is echter keeper Erwin Mulder, die uit is op eerherstel en de Zweed Kristoffer Nordtfeldt moet doen vergeten. Verder vertrokken alleen topscorer Mark Uth en aanvoerder Marten de Roon. Daarom moet Heerenveen in staat zijn om de zevende plek van vorig seizoen te evenaren.

8. Willem II

Willem II verraste vorig seizoen vriend en vijand door als promovendus op de negende plaats te eindigen. Dit seizoen wordt deze goede klassering voortgezet, en zal Willem II zelfs de playoff-plaatsen bereiken. Met Dijks, Sahar en Armenteros vertrokken enkele basiskrachten. Koppers van FC Twente, Zivkovic en De Sa van Ajax zullen deze drie wel doen vergeten. Erik Falkenburg maakte de pikante overstap van NAC Breda naar Tilburg. Jurgen Streppel maakt er wederom een goed team van, dat ook in het tweede jaar na de terugkeer op het hoogste niveau in positieve zin zal verrassen.

9. FC Groningen

FC Groningen zag uitblinker Tjaronn Chery naar het Engelse Queens Park Rangers gaan. Verrassender was het vertrek van aanvoerder Kieftenbeld naar Birmingham City. Aan maatje Botteghin wordt ook nog getrokken: Feyenoord en Schalke 04 hebben interesse in de Braziliaan. Aanvallend gezien haalde FC Groningen met Bryan Linssen en Jesper Drost twee aardige vervangers, die het nu ook Europees mogen proberen. De 0-3 nederlaag van Groningen tegen PSV in de Johan Cruijffschaal was geflatteerd. Het is puur door de Europese verplichtingen dat Groningen een plekje lager eindigt dan vorig seizoen.

10. PEC Zwolle

Na de ongekende successen van de afgelopen twee seizoenen moet PEC dit seizoen een stapje terugdoen. Sterkhouders als Tomas Necid, Jesper Drost en doelman Warner Hahn vertrokken, en er kwamen vooral Jong Ajax-spelers als Queensy Menig voor terug. Dat is onvoldoende om de zesde plek van vorig seizoen te evenaren. Omdat Stef Nijland als onomstreden spits zijn kans grijpt, voert Zwolle nog wel het rechterrijtje aan, maar zullen de Blauwvingers niet meedoen om de plekken die recht geven op Europees voetbal.

11. FC Twente

De uittocht van dure basiskrachten als Bjelland en Castaignos, en spelers als Martina, Kusk, Lachman, Koppers en Ould-Chikh werd opgevangen met de komst van een Griekse en een Braziliaanse verdediger, een Nigeriaanse spits en een Ghanese vleugelflitser die door Ted van Leeuwen een buitenkansje werd genoemd. Van Leeuwen liet eerder spelers als Huntelaar, Chadli en Dries Mertens doorbreken, dus het kan best wat worden. Toch zal Twente nog lager eindigen dan vorig seizoen. De communicatie in het veld wordt een probleem, of zal doelman Marsman – in tegenstelling tot keeperskwaliteiten – wel een talenknobbel hebben? De supporters zullen gaan stangen en stieren, en trainer Schreuder zal dit team ook niet beter maken. Een jaar overleven dus in Enschede.

12. ADO Den Haag

In het voorseizoen kwam ADO vooral in het nieuws door de transfersoap rondom spits Michiel Kramer. De topscorer leek op weg naar de zandbak van Baniyas om zichzelf onafhankelijk te voetballen, maar bleef vanwege het uitblijven van een bankgarantie uiteindelijk toch in het Forepark. Misschien wel de juiste keuze, want Celtic en Feyenoord lijken me te hoog gegrepen. Ook Brentford, de Engelse club die alle aankopen bepaalt aan de hand van statistieken, vond dat Kramer teveel geluk had bij meerdere van zijn 17 goals van vorig seizoen. Laat het dan maar nog een jaar in Den Haag zien. Omdat verder alleen Mike van Duinen vertrok, (ook verdediger Kanon zag een transfer – naar Lille – afketsen) en werd versterkt met vleugelspelers Duplan en Schaken, gaat ADO zich probleemloos handhaven.

13. Cambuur Leeuwarden

Cambuur heeft zich de afgelopen twee seizoenen ontpopt tot een stabiele middenmoter. Dat zal ook dit seizoen het geval zijn. Topscorer Ogbeche bleef en krijgt versterking van de Zweed Valmir Berisha, die vooral in de jeugdelftallen van zijn land de doelpunten aaneen reeg, maar welgeteld 1 wedstrijd op het hoogste clubniveau heeft gespeeld, voor het Griekse Panathinaikos. Cambuur gaat voor het Rusnak-scenario. Daarnaast kwam Sjoerd Overgoor van het gedegradeerde Go Ahead en wordt er een Tsjech van Hamburger SV gehuurd. Cambuur hoopt verder dat dit seizoen de plannen voor een nieuw stadion rond gaan komen.

14. NEC

Bij NEC vertrokken vooral reservespelers, waarbij vooral het definitieve vertrek van de volledig mislukte Lasse Nielsen opviel. Hij werd vorig seizoen in België (als huurling) kampioen met AA Gent. Het kampioensteam blijft dus vooralsnog in tact, en werd verder versterkt door onder meer de Belgische verdediger Bart Buysse, en de nationale doelman van IJsland, die in september misschien wel een belangrijke horde voor het Nederlands elftal gaat vormen. Dat moet genoeg zijn om in het eerste jaar na de terugkeer rechtstreekse handhaving te bewerkstelligen. NEC kreeg met Ernest Faber een talentvolle nieuwe trainer die stuivertje wisselde met Ruud Brood, de kampioenenmaker neemt de plaats van Faber in als assistent bij PSV.

15. Heracles Almelo

Heracles raakte Bryan Linssen kwijt aan FC Groningen, maar haalde de veelbelovende spits Gladon van Sparta. Dit jaar speelt de club in een nieuw stadion, en omdat de selectie verder in tact bleef, zal dit genoeg zijn om – net als vorig seizoen – zonder nacompetitie weer een jaar eredivisie veilig te stellen. Het is voor Almelo en omstreken te hopen dat dit met wat minder spanning en emotie gepaard gaat dan vorig seizoen.

16. Roda JC

Onderin wordt het dit jaar ongemeen spannend. Promovendus Roda JC zal de eerste nacompetitieplek innemen. Het is voor de nieuwe trainer Kalezic vooral te hopen dat hij de wisselvalligheid van vorig seizoen eruit krijgt: na de winterstop was Roda geen schim meer van zichzelf, met de 6-0 nederlaag tegen Sparta als dieptepunt. Uiteindelijk piekten de koempels onder interimtrainer Plum weer op tijd, en versloegen in de finale van de play-offs NAC Breda. Roda zal zelf ook benieuwd zijn waar het staat.

17. Excelsior

Trainer Dijkhuizen vertrok van Excelsior naar Brentford uit Engeland. Volgens de statistiekendatabase van de club haalde hij meer uit de selectie van Excelsior dan er eigenlijk in zat. Dat zal dit jaar blijken, want Excelsior zal lange tijd onder de rode streep staan, maar uiteindelijk toch niet rechtstreeks degraderen. Trainer Alfons Groenendijk wordt daarom de eerste trainer die dit seizoen ontslagen gaat worden, want een huwelijk met een trainer die zich altijd laatdunkend uitliet over kunstgras en een club die er al jaren op speelt, zal geen lang leven beschoren zijn.

18. De Graafschap

Hoezeer ik De Graafschap ook een hogere klassering gun, ik denk toch dat de Superboeren na een seizoen weer degraderen. Niemand had gerekend op het competitietoetje in de Jupiler League, waar iedereen Sparta of VVV Venlo had verwacht. De Graafschap verraste echter vriend en vijand en keerde na drie seizoenen weer terug op het hoogste niveau. Mede-topscorer Jerry van Ewijk verkaste echter naar Go Ahead Eagles, nota bene uitgeschakeld door De Graafschap. Technisch directeur Hofstede bezwoer ons dat er voortaan realistisch wordt gedaan op de Vijverberg, waardoor de kans hopelijk klein is dat trainer Vreman wordt vervangen door een type Massimo Morales (wie kent hem nog)

Nederlandse clubs in Europa

Dit jaar moet er eigenlijk weer eens gepresteerd worden in Europa. Go Ahead Eagles verloor meteen in de eerste ronde van het Hongaarse Ferencvaros, en ook Vitesse zal een maatje te klein zijn voor Southampton. Ajax moet toch nog vol aan de bak thuis tegen Rapid Wien, maar zal in de eventuele derde en laatste Champions League-voorronde clubs als Lazio Roma en Arsenal ontlopen. Een uitgelezen kans om dus weer eens twee clubs op het hoogste Europese niveau te hebben. FC Groningen zal normaal gesproken na zes groepswedstrijden uitgeschakeld zijn, waardoor de punten ook dit jaar weer van PSV, Ajax en AZ moeten komen. De tweede Champions League (voorronde) plek staat serieus op de tocht.

De Jupiler League

NAC Breda zal gebrand zijn om na 1 jaar terug te keren, en is dat met deze selectie eigenlijk ook wel verplicht. NAC kan hiermee de derde degradant op rij worden die rechtstreeks terugkeert, na Willem II en NEC. VVV zal een outsider zijn, en in elk geval dit jaar wel de playoffs halen. Go Ahead Eagles komt tekort voor de titel, maar zal normaal gesproken ook opgaan voor het promotietoetje.

Hopelijk wordt het een leuk voetbaljaar!

Plaats een reactie

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 2 augustus 2015 door in Sport, Voetbal en getagd als , , , , , , , , , , , , , .